Sajenje ameriških borovnic (Vaccinium corymbosum)

Borovnica

Ameriške borovnice spadajo med jagodičje, ki je vedno bolj cenjeno zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov. Plodovi borovnice vsebujejo veliko kalija in organskih barvil antocianov.
Borovnice uspevajo na sončnih in zračnih legah v zmerno toplem podnebju. Zelo so odporne na nizke zimske temperature, saj rastline z dobro dozorelim lesom prenesejo tudi do -25°C. Odporne so na spomladansko pozebo, saj cvetijo pozno in cvet prenese tudi nekaj stopinj pod ničlo.
Najpomembnejši omejitveni dejavnik gojenja borovnic je njihova zahtevnost glede tal. Ameriške borovnice zahtevajo zelo kisla (pH od 3,5 - 5), zračna, odcedna in s humusom bogata tla. Razvijejo plitev koreninski sistem, potrebujejo veliko vlage, ne prenašajo pa zastojev vode. Zemljišča z visoko podtalnico niso primerna za gojenje borovnic. Najugodnejše naravne razmere za gojenje borovnic pri nas so na Ljubljanskem barju. Na vrtu takih pogojev praviloma nimamo, zato moramo teren za sajenje posebej pripraviti. Borovnice lahko sadimo v posamične sadilne jame, v jarke ali celo v dovolj velike posode.
Borovnica raste v obliki grma, ki je ponavadi pokončne rasti in ki, odvisno od sorte, v ugodnih rastnih pogojih zraste tudi do 2 metra visoko. V nasadih se sadijo v razdalji od 2,8 do 3 metre med vrstami in 1,1 do 1,8 metra med posameznimi rastlinami.
Za sajenje pripravimo dovolj veliko sadilno jamo, ki naj bo široka 0,8 do 1 metra, globoka pa od 0,4 do 0,5 metra. Zemljo odstranimo, obod jame obložimo s folijo, dno pa pustimo prosto oziroma dobro preluknjamo, da ne bi zastajala voda. Folijo postavimo, da ne bi prišlo do razkisanja zemlje v sadilni jami.
Jamo napolnimo z mešanico šote in kisle humusne zemlje. Primerna je gozdna zemlja, kjer uspevajo iglavci in borovnice, najenostavneje pa je, če kislo zemljo kupimo.
Tudi mineralna gnojila, ki jih dodajamo ob sajenju morajo biti kisla. Primerna so gnojila za rododendrone.
Sadike borovnic se prodajajo v loncih, tako da jih lahko posadimo tudi nekoliko pozneje. Sadimo jih z grudo in nekoliko globlje kot druge sadike. Zemljo okrog borovnic zastremo z mešanico borovih ali smrekovih iglic in žagovine iglavcev. Zastirko vsaj dvakrat letno obnavljamo.
Če se odločimo borovnico posaditi v posodo, mora biti le ta dovolj velika, prostornine vsaj 50 litrov, še bolje pa od 100 do 150 litrov.